Aktuális hírek

Két szomorú és aktuális hír:

A bíróság előtt folyamatban lévő ügyekben beadott kegyelmi kérvényt a Köztársasági Elnök 2011. május 5. -i keltezéssel elutasította.
Az eljárásokban érintett öt bába 2011. februárjában kegyelmi kérvényt adott be a Köztársasági Elnökhöz, hogy az ellenük folyamatban lévő büntetőeljárásokat – kegyelmi jogkörével élve – szüntesse meg. A kegyelmi kérvény célja, hogy a szabályozatlanságból adódó hátrányos következmények alól a bábák mentesüljenek. Ahogyan az Európai Emberi Jogi Bíróság megállapította, a Magyar Államot terheli a felelősség azért, hogy az elmúlt 20 évben nem alkotta meg az otthonszülést szabályozó rendeletet. A szabályozatlanság okozta többek között azt is, hogy az otthonszülés során felmerült eseteket kizárólag büntetőeljárás keretein belül vizsgálják, amely az otthonszülés kriminalizációját eredményezte. Mindennek a következményeit pedig kizárólag a bábák, valamint az otthonszülést választó családok viselik. A kegyelmi kérelem pozitív elbírálásával mindez orvosolható lett volna és megindulhatott volna egy olyan folyamat, amelynek eredményeképpen a kórházi és az otthon kísért szülések között minden tekintetben megszűnik a különbség tétel.

Geréb Ágnes házi őrizetét a bíróság újabb három hónappal, 2011. szeptember 21-ig meghosszabbította. Az ügyvédek a határozat ellen fellebbezést nyújtanak be.