Gyakori kérdések és válaszok az otthonszülésről

Milyen feltételekkel lehet otthonszülni? Hol találok bábát? Hogy zajlik a hivatali ügyintézés? Mennyibe kerül? – Itt minden otthonszüléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésre választ kaphatsz. Az alábbiakban a jogszabályi előírásokat gyűjtöttük össze közérthetően.

 

Az alábbi tájékoztató szabadon letölthető és felhasználható:

otthonszülés_tájékoztató

 

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK OTTHONSZÜLÉSSEL KAPCSOLATOSAN

 

Lehet-e ma legálisan otthonszülni Magyarországon?

2011 áprilisa óta igen. Az otthonszülést az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011 (III. 21.) Korm. Rendelete szabályozza. A rendelet szövege elérhető a magyarorszag.hu honlapon.

 

Kik szülhetnek otthon?

Azok a nők, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • a terhesség szövődménymentes
  • az otthonszülés választásakor betöltött 18. életév
  • első szülés esetén a várandós az otthonszülés választásakor a 40. életévét nem töltötte be
  • a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van
  • a magzat koponyavégű fekvésű
  • a háttérkórháznak 20 percen belül elérhető távolságra kell lennie

 

Mi van, ha nincs kórház 20 percen belül?

A szülésnek nem feltétlenül a saját otthonodban kell történnie. Megoldást jelenthet, ha van ismerősöd, vagy tudsz bérelni lakást, amelytől 20 percen belül elérhető a háttérkórház.

 

Kiket zár ki a rendelet az otthonszülésből?

Nem szülhet otthon például az a nő, akinek hypertoniája (magas vérnyomása) van, vérzékeny, igazolt B típusú streptococcus fertőzése van, ikreket vagy várhatóan 4 kg fölötti gyermeket vár, vagy előzően császármetszése volt. A kizáró okokat részletesen a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, itt csak néhány gyakori példát ragadtunk ki.

Meddig kell eldöntenem, hogy hol akarok szülni?

A várandósság betöltött 36. hetéig kell döntened. Ha az otthonszülést választod, ki kell töltened a rendelet 4. mellékletében szereplő adatlapot (Adatlap a tervezett, intézeten kívüli szülés választásához) 4 példányban és egy példányt 3 napon belül eljuttatnod az általad választott bábának. Ezen meg kell nevezned a körzeti védőnőt és a gyermekorvost elérhetőségükkel, valamint a háttérkórházat, ezért ezeket az adatokat már hamarabb be kell szerezned.

 

Hol találok bábát?

Jelenleg 4 bábaszolgáltató működik Magyarországon.

Van-e otthonszülésre felkészítő tanfolyam?

Igen. A tanfolyamok jellemzően nem kifejezetten az otthonszülésre, hanem általában a szülésre készítenek fel. Céljuk, hogy minél több információ birtokában a legjobb döntést hozhasd meg saját szülésed körülményeiről. Tanfolyamokon vehetsz részt a Bábapraxisnál és a Szules.hu csapatánál Budapesten, illetve Győrben az Életjel Egyesületnél.

Kell-e a várandósság alatt jeleznem a védőnőnek és a gyermekorvosnak az otthonszülést?

Igen. Az előző pontban kitöltött adatlapból egy-egy példányt a kitöltést követő 3 napon belül át kell adnod a védőnődnek és a gyermekorvosodnak a várandósság 36. és 37. hete között.

Kell-e előre háttérkórházat választanom, vagy bárhová bemehetek a szülés alatt?

Már a várandósság alatt – legkésőbb a betöltött 36. hétig – ki kell választani a háttérkórházat, amely probléma esetén fogadja a szülő nőt és az újszülöttet. A rendelet szerint a szülés helyszínétől 20 percen belül elérhető kórházat kell választani.

Nekem kell felvennem a kórházzal a kapcsolatot?

Hivatalosan a bábád fogja értesíteni az általad választott háttérkórházat.

Ki végzi a terhesgondozást?

A terhesgondozást a vonatkozó jogszabályok szerint a háziorvos, a védőnő és a szülész-nőgyógyász szakorvos közösen végzik. Az egyszeri anyasági támogatás folyósításának feltétele, hogy a várandós a terhessége alatt legalább négy alkalommal, koraszülés esetén legalább egyszer a terhesgondozást igénybe vegye, és azt a gondozási könyvében lévő pecséttel igazolni tudja.

Az állami terhesgondozás mellett a bábák is nyújtanak több esetben várandósgondozást, ezt azonban jelenleg nem fogadják el igazolásként az anyasági támogatáshoz. Hamarosan várható azonban az a jogszabályváltozás, amely a bábák számára is lehetővé teszi a hivatalos várandósgondozást.

Mit kell tennem, ha RH negatív a vércsoportom?

Amennyiben az anya vércsoportja RH- negatív, az apáé pedig RH-pozitív, előfordulhat, hogy az újszülött is RH-pozitív lesz. Ebben az esetben az anyának 72 órán belül Anti-D szérumot kell kapnia, hogy a következő várandósságnál elkerülhetők legyenek különböző komplikációk. A szükséges ellenanyaghoz a receptet a bábád intézi, és a szérumot is ő adja be. Az ellenanyag vényköteles, fizetni kell érte.

A gyermek születését követően kell-e szólnom a gyerekorvosnak, védőnőnek?

Nem kötelező, de megteheted. A szülés után 72 órán belül a bábád – vagy megegyezés szerint a család – értesíti mindkettőt. A szülést követő 24 órán belül először gyermekgyógyász vizsgálja meg az újszülöttet, akit a bábád biztosít.

Milyen papírok kellenek a gyermek anyakönyvezéséhez?

Az újszülött anyakönyvezéséhez szükség van az intézeten kívüli születés tényéről szóló igazolásra, amit a szülést követő 48 órán belül két példányban a bába állít ki és ad át az anyának. Ezen kívül a szülők és a bába együtt kitöltik a „Jegyzőkönyv születés bejelentéséről” elnevezésű nyomtatványt.

Az anyakönyvezést az anyakönyvi hivatalnál a bábaszolgáltató – vagy külön megegyezés alapján a szülő – kezdeményezheti.

Mi van, ha a gyermek apjával nem vagyunk összeházasodva, de szeretnénk, hogy a gyermek az apja nevére kerüljön?

Ha az anya nem él házasságban, de hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolata van, a baba az élettárs nevére kerül. Ha az anya az apával sem házasságban, sem hivatalosan bejegyzett élettársi kapcsolatban nem él, de szeretné, hogy a baba az apa nevére kerüljön, akkor a következő két dokumentum beszerzése szükséges:

  • az apának teljes hatályú elismerő nyilatkozatot (apasági nyilatkozat) kell tennie, amiben magáénak ismeri el a gyermeket.

Ehhez a szülőknek a szülés előtt az anyuka lakóhelye szerinti önkormányzaton (anyakönyvvezetőnél) nyilatkozatot lehet tenni. A nyilatkozattétel minden esetben személyesen történik.

  • Az anyának közjegyzői igazolás kell arról, hogy az anya nem él házasságban, és nem szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában. Az anya az igazolást személyesen vagy meghatalmazotton keresztül bármely közjegyzőnél kérheti. A közjegyzői díj kb. 2200-2300 Ft. Ha nem sürget az idő, az igazolást az anyakönyvvezető ingyenesen is lekérheti a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától. Ez kb. 1-2 hetet vesz igénybe.

Otthonszüléssel foglalkozó honlapok:

http://www.otthonszules.hu/

http://www.szules.hu/

http://www.ateszulesed.hu/

http://babapraxis.hu/

http://www.szuleteshaz.hu/

 

35/2011. (III. 21.) Korm. rendelet

az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól

 http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100035.KOR

 

 

Készítette: Születésház Közhasznú Egyesület ©

info@szuleteshaz.hu

www.szuleteshaz.hu

szhe