Szülészeti körkép, 2010.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet  Indikátorrendszer programja keretében adatokat gyűjt és tesz elérhetővé honlapján a magyarországi kórházakról. Az Indikátorrendszer 2010 elkészítésekor a kórházaknak, rendelőknek összesen 791 kérdésre kellett válaszolniuk. A visszaküldött kérdőívek összegzéséből például kiderül, hogy milyen a betegbiztonság, hogyan tájékoztatják a betegeket a szolgáltatók, milyen a szülészetek felszereltsége, hány ágy jut egy kórteremre, vagy hogyan látják el a gyermekeket. Az alábbiakban az összegző gyorsjelentés szülészetekre és a terhesgondozásra vonatkozó összegző részét olvashatja.

Szülészetek

A 61 válaszoló szülészet közül 50 szülészeten van egyágyas szülőszoba. A pozícionálható szülőágy kivételével nincs egyéb vajúdást segítő eszköz két kórház szülészetén, a többi szülészeten viszont mindenhol rendelkezésre áll legalább labda (59 szülészet), de 19 szülészeten még kádban is vajúdhatnak az édesanyák. Két szülészeten nincs lehetősége a várandós anyának szülészorvos választásra, míg szülésznőt 11 szülészeten nem lehet választani.

Szülésfelkészítő tanfolyam egy intézmény kivételével mindenhol van, 36 szülészeten pedig az is megoldott, hogy 16 óra után kezdődjön vagy hétvégén tartsák. Nyolc helyen ugyanakkor a tanfolyam minden esetben térítésköteles. A szülészetek 21%-a engedi, hogy a törvényben előírt egy személyen felül további személy is jelen lehessen a szülésnél, ha azt a szülő nő igényli. Császármetszésnél a szülészetek 31%-a tudja megoldani, hogy az apa is ott legyen. A szülésen való részvételt még mindig sok intézmény köti a közös szándék kifejezésén kívül valamilyen más feltételhez, például tanfolyamon való részvételhez (9 esetben), előzetes döntéshez (11 esetben), illetve védő/zsilipruha megvételéhez (18 esetben).

A szülészetek 77%-ában áll rendelkezésre regionális analgézia fájdalomcsillapításra, de több intézményben használnak alternatív, nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszereket is: gyógynövény/aromaterápiát (12 intézmény), homeopátiát (22 intézmény), hipnózist/pszichoterápiás módszereket (2 intézmény) és vízben vajúdást (18 intézmény). 27 intézményben érhető el korlátlanul, a nap bármelyik szakában epidurális analgézia (EDA), 13 szülészeten tudnak lehetőséget biztosítani „sétáló EDA-ra”. Ugyanakkor 12 szülészeten halvaszülés, késői vetélés esetében sem tudják megoldani az EDA lehetőségét. A szülészetek 30%-ában kötelező a borotválás, 20%-ában a beöntés, illetve van még olyan szülészet is (8 intézmény), ahol nem engedik a vajúdás alatti folyadékfogyasztást. Még mindig sok szülészeten (42 helyen) végeznek első szülő nők esetében is rutinszerűen gátmetszést. 35 intézményben csak a vajúdás pozíciója választható meg, a szülésé nem.

34 szülészeten nem tudják biztosítani, hogy az anya megszakítás nélkül a csecsemőjével tölthessen minimum 30 percet közvetlen bőrkontaktusban a szülés után. Császármetszés után 13 intézmény egyáltalán nem tudja biztosítani a korai bőrkontaktust sem az apával, sem az anyával. Újszülött újraélesztésében jártas személy az intézmények 73%-ban csak problémás szülés esetén van jelen, és nincs állandó 24 órás neonatalógus jelenlét a szülészettel rendelkező intézmények 26%-ában.

A szülés utáni ellátás keretében 22 intézményben nincs lehetőség egyágyas szoba igénybevételére; ahol van, ott kiegészítő szolgáltatásként pénzért vehető igénybe. 14 szülészeten van ugyanakkor családi szoba is. Egy kórház kivételével mindenhol megoldott a rooming-in rendszerű elhelyezés.

A szoptatási irányelvek egy intézmény kivételével az összes szülészeten elérhetőek az édesanyák számára. A szülészetek 56%-a kötelezővé teszi a szoptató kismamákkal érintkező dolgozók számára a szoptatást segítő tanfolyamon való részvételt. A szülészetek 80%-ban nem engedik az újszülött mesterséges táplálását, cumizást célzó reklámanyagok kihelyezését, és 90%-ban nem engedik tápszerminták osztását sem a szülészeten tartózkodó vagy azt elhagyó kismamák számára.

Terhesgondozás

A terhesellátást végző szakrendelőknek mintegy 10%-ában biztosítanak játéksarkot és 50%-ában pelenkázót a gyermekükkel érkező terhes anyák számára. A terhesellátást végző rendelők 86%-ban van a várandóságról tájékoztató kiadvány.

96%-ban elérhető ultrahangvizsgálat, 88%-ban pedig CTG. A terhesgondozást végző szolgáltatók háromnegyedénél előjegyzés rendszer működik az ultrahang-diagnosztikára; az előjegyzést végzők 90%-a negyedórás (tervezett) pontossággal működik a saját bevallása szerint.

Az intézmények 92%-ban csak a Magyar Szülészeti Ultrahang Társaság által kiállított jogosítvánnyal rendelkező orvos végezhet ultrahangvizsgálatot. Az ultrahangrendelések 28%-a dolgozik a MASZNUT legmagasabb szintű jogosítványával rendelkező orvossal, de a többi rendelőben is tudnak lehetőség biztosítani a vizsgálati eredmény C szintű vizsgálóval való véleményeztetésére.

Az intézmények 95%-a nyilatkozott úgy, hogy jelen lehet a várandós kismama hozzátartozója is az ultrahangvizsgálaton. A rendelők 13%-a ugyanakkor nem tud semmilyen képi anyagot adni az ultrahangfelvételről; 45%-uk viszont akár CD/DVD-n képi anyagot is biztosít a kismamák számára, igaz, a legtöbbször külön térítés ellenében.

Forrás: Egészségbiztosítási Felügyelet, http://ebf.hu/letoltes/Indikator2010_gyorsjel_v1.0.pdf