Milyen feltételekkel lehet otthonszülni? Hol találok bábát? Hogy zajlik a hivatali ügyintézés? Mennyibe kerül? – Itt minden otthonszüléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésre választ kaphatsz. Az alábbiakban a jogszabályi előírásokat gyűjtöttük össze közérthetően.

Az alábbi tájékoztató szabadon letölthető és felhasználható:
otthonszülés_tájékoztató

GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK OTTHONSZÜLÉSSEL KAPCSOLATOSAN

Lehet-e ma legálisan otthonszülni Magyarországon?

2011 áprilisa óta igen. Az otthonszülést az intézeten kívüli szülés szakmai szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló 35/2011 (III. 21.) Korm. Rendelete szabályozza. A rendelet szövege elérhető a magyarorszag.hu honlapon.

Kik szülhetnek otthon?

Azok a nők, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

a terhesség szövődménymentes
az otthonszülés választásakor betöltött 18. életév
első szülés esetén a várandós az otthonszülés választásakor a 40. életévét nem töltötte be
a terhességi kor a betöltött 37. és 41. hét között van
a magzat koponyavégű fekvésű
a háttérkórháznak 20 percen belül elérhető távolságra kell lennie

Mi van, ha nincs kórház 20 percen belül?

A szülésnek nem feltétlenül a saját otthonodban kell történnie. Megoldást jelenthet, ha van ismerősöd, vagy tudsz bérelni lakást, amelytől 20 percen belül elérhető a háttérkórház.

Kiket zár ki a rendelet az otthonszülésből?

Nem szülhet otthon például az a nő, akinek hypertoniája (magas vérnyomása) van, vérzékeny, igazolt B típusú streptococcus fertőzése van, ikreket vagy várhatóan 4 kg fölötti gyermeket vár, vagy előzően császármetszése volt. A kizáró okokat részletesen a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, itt csak néhány gyakori példát ragadtunk ki.

Meddig kell eldöntenem, hogy hol akarok szülni?

A várandósság betöltött 36. hetéig kell döntened. Ha az otthonszülést választod, ki kell töltened a rendelet 4. mellékletében szereplő adatlapot (Adatlap a tervezett, intézeten kívüli szülés választásához) 4 példányban és egy példányt 3 napon belül eljuttatnod az általad választott bábának. Ezen meg kell nevezned a körzeti védőnőt és a gyermekorvost elérhetőségükkel, valamint a háttérkórházat, ezért ezeket az adatokat már hamarabb be kell szerezned.