MEGHÍVÓ

KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSRE ÉS CSOPORTMUNKÁRA

Milyen következményei vannak a császármetszésnek az anyára és a babára nézve? Valóban indokolt ennyi beavatkozás? Hogy élik meg az anyák a műtétet, és milyen segítséget kapnak? Milyen császármetszés elkerülési technikák léteznek? Mit tehetnek a szakemberek (szülészorvosok, szülésznők, bábák) a vajúdás során? Mit tehetnek a nők?

Magyarországon minden harmadik nő császármetszéssel hozza világra gyermekét. Van olyan kórház, ahol a császármetszés aránya a 70 százalékot is eléri, szemben a WHO 15 százalékos ajánlásával. A Születésház Egyesület rendezvényén a fenti kérdésekre keressük közösen a választ.

A sajtónyilvános kerekasztal beszélgetésre és az azt követő két csoportmunkára minden érdeklődőt, anyát, szakembert várunk! A rendezvény programja:

fresh-plums1

10.00 – 11.30:Tudnak-e szülni a magyar nők?Császármetszés és következő szülés szakmai és betegjogi szempontból – sajtónyilvános kerekasztal

Téma: Mi áll a magas császármetszési arányok háttérben? Valóban indokolt ennyi beavatkozás? Milyen következményei vannak a császármetszésnek az anyára és a babára nézve? Mi a szaktárca válasza a problémára?

Beszélgetőpartnerek:

prof. Rákóczi István, a Szent Imre Kórház volt osztályvezető főorvosa
Dr. Lintner Ferenc, a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa
Dr. Horváth Ildikó, EMMI főosztályvezető
Mélykúti Andrea, a Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat (ICAN) magyarországi tagszervezetének vezetője
Moderátor: Kerekes Anna, az Országos Bábaszövetség elnöke.

11.45 – 12.45:

Csoportmunka I.: Császármetszés után hüvelyi szülés – lehetséges?

Téma: Hogy élik meg az anyák a műtétet? Lehet-e császármetszés után hüvelyi úton szülni (VBAC)? Szoptatás császármetszés után, szülés utáni depresszió kezelése. Az önsegítő csoportok szerepe a gyógyulásban és a VBAC-ben.

Résztvevők: A csoportba várunk minden érdeklődőt, császármetszésen átesett anyát, szakembert.

A csoport vezetője: Mélykúti Andrea, a Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat (ICAN) magyarországi tagszervezetének vezetője