Vannak olyan ételek, amiket többnyire csak adott időszakokban szokás készíteni és fogyasztani. Egyértelműen ilyen az újévi lencsefőzelék. A hagyomány szerint a gazdagságot lehet bevonzani az ebből a növényből készült finomságok falatozásával. Vannak, aki azonban nem annyira ezért, hanem egyszerűbb okból adódóan a kellemes ízvilága miatt választják. Tápláló élelmiszer, amit bátran asztalra helyezhetünk. Az újévi lencsefőzelék kiváló fehérjeforrás, ami miatt a vegetáriánus étrend egyik kedvenc összetevője. Rostokban és vasban is gazdag, főként a vörös változata. Jól tesszük tehát, ha szakítva a hagyománnyal nem csak január elején, hanem akár az egész évben terítékre kerül.

Az újévi lencsefőzelék, mint recept bátran követendő a tavasz, nyár folyamán. Az sem kizárt, hogy ezzel a szerencséket is növelni tudjuk és még inkább bevonzzuk ezáltal a gazdagságot. A recept viszonylag egyszerű, amihez leginkább lencse fog kelleni, de ezen kívül minimális sertészsír, liszt, babérlevél, ecet, tejföl, vöröshagyma és némi paprika. Az ízesítés területén bátran átszabhatjuk a leírást a saját igényeink szerint, amivel az újévi lencsefőzelék sokkal személyre szólóbb lesz. Ha nem mellőzük a húst, akkor kiváló köretként szolgál, de önmagában is szinte teljes értékű fogásként szolgálható fel. Ha kezdők vagyunk a konyhaművészet terén és valamit gyorsan akarunk összeállítani, akkor az újévi lencsefőzelék különösen nekünk való. Amire viszont mindenképpen megéri figyelni, hogy lehetőleg minőségi alapanyagokból dolgozzunk, mert csak ilyen módon élvezhető ki az étel valódi értéke.