A lumbágó tulajdonképpen egyfajta derékfájdalom, ami általában egy rossz mozdulat hatására jelentkezik. A legtöbb esetben heves fájdalommal jár, ugyanis a gerinc ágyéki szakasza nagyfokú terhelésnek van kitéve, így itt sokszor fordulnak elő elváltozások és kisebb sérülések. A lumbágót nehéz elkülöníteni a többi derékfájdalomtól, így a legjobb, ha szakemberhez fordulunk, aki megfelelő diagnózist tud felállítani.

De vajon mi a lumbágó kialakulásának oka, hogyan kezelhető, és ami a legfontosabb, mennyi idő alatt gyógyul meg? Most minden kérdésre választ adunk.

A lumbágóról röviden

A lumbágót gyakran szokták keverni az isiásszal, azonban a két betegség, tünet teljesen független egymástól. Több olyan páciens van, akinél a lumbágó után alakul ki az isiász, de előfordulhat, hogy enélkül is jelentkezik. Az isiász az ülőideg mentén kialakuló fájdalom, ami általában a farizom körül a legélesebb. Gyakran kihat az alsó végtagokra, a lágyékra, ami további kellemetlenségeket okozhat. Jó hír azonban, hogy mind a lumbágó, mind az isiász hatékonyan kezelhető. A Gyógytornászom weboldalán bővebben is olvashatsz a lumbágó kezelésének menetéről.

A lumbágó alapvetően egy olyan derékfájdalom, amit könnyű kezelni, annál nehezebb diagnosztizálni. A legrosszabb, hogy itt nem elég egy kis pihentetés, hiszen 2-3 nap alatt egyáltalán nem múlik el. A legjellemzőbb tünet a deréktáji fájdalom, ami a legtöbb esetben aszimetrikusan jelentkezik. Mivel a páciens ilyenkor felvesz egy másfajta testtartást, ami kíméli a derekat, így az ellenkező oldalra sokkal nagyobb terhelést tesz, mint, amit a teste elbírna.

Másik ok lehet a fizikai túlerőltetés, illetve az ülő életmód. Ezek következménye a gerinc melletti izmok befeszülése, valamint a csigolyák mozgásainak beszűkülése, ami miatt bármerre mozdulunk, azonnal fájdalmat érzünk. Emellett a gerincben kialakuló betegségek is kiválthatnak lumbágót vagy isiászt. Legyen szó gerincsérvről, gyulladásról, esetleg egyéb rendellenességről, ezek mind hozzájárulhatnak a lumbágó megjelenéséhez.

A lumbágó kezelése

A kezelésre szerencsére ma már számtalan konzervatív terápiás módszer van, de a szakemberek még mindig inkább a gyógytornát javasolják, hiszen ez tud csak hosszú távon megoldást nyújtani. A gyógytorna egy olyan eljárás, aminek során természetes gyakorlatokkal, mozgásokkal aktivizálják a test öngyógyító folyamatait. Ez a megoldás kétségkívül lerövidíti az amúgy is hosszú gyógyulási időt.

A gyógytornán olyan gyakorlatokkal támogatják az izmokat és azok regenerálódását, amik főleg a nyújtásra és a lazításra helyezik a hangsúlyt. Jó hír, hogy általában nem fáj, maximum egy kicsit kellemetlen, de a letapadt izmokat máshogy nem lehet feloldani. A szakember minden esetben figyeli a fájdalmat, ha pedig látja, hogy elértük a tűréshatárt, akkor azonnal abbahagyja a mozdulatot.

Mivel itt nem csak a tüneteket enyhítik, hanem a kiváltó okot is kezelik, így megelőzhetünk vele egy újabb lumbágót. Ehhez azonban arra van szükség, hogy megfogadjuk az alapvető életmód tanácsokat.

Mire számíthatunk a kezelést követően?

A legfontosabb, hogy többé nem okoz majd problémát könnyedén és frissen kikelni reggelente az ágyból. A derékfájdalom a legtöbb esetben teljesen megszűnik, a megfelelő életmód betartásával pedig nagy az esély arra, hogy vissza sem tér. Megszűnik a fájdalom okozta félelem, többé nem aggódunk a hajolástól, a lépésektől, a sportolástól, hiszen nem lesz miért.

A kezelés után nő a mozgásterjedelem, könnyebben lesz kivitelezni a hétköznapi mozgásokat. Ez hatással lehet a mindennapjainkra, a munkánkra, valamint a hobbinkra egyaránt. Ugyanúgy, ahogy a testtartás rendeződése is, hiszen a helyes tartás elsajátítása hatással van a gerincre, a térdekre, a talpakra, a nyakra, de tulajdonképpen az egész testre.

A kezelés során ráadásul olyan életmód tanácsokat kapnak a páciensek, amiknek köszönhetően megelőzhető az újabb lumbágó kialakulása. Amennyiben a betegséghez isiász is társul, úgy a torna után a végtag és a farizom fájdalom is megszűnhet. A betegek általában már pár alkalom után javulásról számolnak be. A teljes gyógyuláshoz azért ennél jóval több időre lesz szükség, de lehetetlen előre meghatározni, hogy mennyire.

Leave a Comment