Az építési ragasztók számos különböző típusa létezik, amelyek különböző célokra és anyagokra alkalmasak. Itt van néhány közülük:

  1. Univerzális ragasztó: Ez egy sokoldalú ragasztó, amelyet széles körben lehet használni különböző anyagokhoz, például fához, műanyaghoz, üveghez vagy kerámiához. Ez a leggyakrabban használt ragasztótípus, és általában jó tapadóerővel rendelkezik. A mindennapi házi barkácsprojektekhez és kisebb építési munkákhoz megfelelő lehet.
  2. Fa ragasztó: A fa ragasztó speciálisan a fához lett kifejlesztve, és kiváló tapadóerőt biztosít faszálakra és más fafelületekre. Gyakran használják bútorok összeszerelésére vagy faelemek rögzítésére. A fa ragasztók általában vízbázisúak vagy oldószeresek lehetnek.
  3. Epoxi ragasztó: Az epoxi ragasztó rendkívül erős és tartós kötést biztosít, és különösen alkalmas fémekhez, üveghez, kerámiához és kemény műanyagokhoz. Az epoxi ragasztók kétkomponensűek, amelyeket össze kell keverni a használat előtt, és szilárd kötést hoznak létre.
  4. Szilikon ragasztó: A szilikon ragasztó rugalmas és vízálló kötést biztosít, ezért gyakran használják fürdőszobai és konyhai felhasználásokhoz, például csempék ragasztásához, vízvezetékek tömítéséhez vagy üvegfelületek rögzítéséhez.
  5. Kontakt ragasztó: A kontakt ragasztó speciális típusú ragasztó, amelyet két felületre kell felvinni, majd megszárítani, mielőtt összeragasztják őket. Erős és gyors kötést biztosít, és különösen alkalmas bőrre, textíliákra, bőrkárpitokra vagy habanyagokra. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kontakt ragasztókat jól szellőző helyen kell használni, mivel azokban olyan oldószerek találhatók, amelyek gőzei mérgezőek lehetnek.

Minden építési projekt és anyag más, ezért a legcélszerűbb ragasztótípus attól függ, hogy milyen anyagokatszeretne összeragasztani, valamint milyen körülmények között fogja használni a ragasztást. A legjobb eredmény érdekében mindig olvassa el és kövesse a ragasztó gyártójának ajánlásait és utasításait.

Ha bizonytalan a választásban, érdemes szakemberhez fordulni, aki segíthet meghatározni a legmegfelelőbb ragasztót a konkrét projekthez és anyagokhoz.