A modern technikai megoldások révén elég komoly fejlesztések alakultak ki, amik keretében az épületek kiképzése sokkal precízebb, mint volt az régen. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel másabb egy beton alapra épített tégla, vagy előre gyártott falszerkezet, mint a közvetlenül a talajra készült vert fal. A kettő között óriási a különbség, már csak a szigetelés területén is. A nedvességgel szemben a kellősítés és az arra fektetett bitumen lapok tudnak hatékony ellenállást kifejtetni. A városiasodás sokkal komplexebb megoldásokat követel meg, hiszen több emeletes épületeket csak úgy lehet létrehozni, ha stabil alapra lesznek azok felhúzva, amiket a nedvesség sem veszélyeztet. Ebben játszik lényeges szerepet a kellősítés.


Mikor kerül előtérbe a kellősítés?


A vízszigetelést régen, már a beton használata során sem mindig végezték megfelelő alapossággal. A salétrom ilyenkor jelentős károkat tudott okozni, de az alépítmények falain szintén megjelentek a nedves foltok, nem is beszélve a lapostetők beázásáról. A bitumenes lemezek gyártását és célirányos bevetését követően azonban sokat javult a helyzet. Egy újabb kulcs a kirakósban a kellősítés bevezetése. Ez voltaképpen egy alapozás, ami közvetlenül a betonfelületekre történik.

Így készíthető elő a felület a szigetlőelemek lerakására. A kellősítés megakadályozza, hogy elmozduljanak a lapok, illetve tovább növeli a vízkizárás hatásfokát. Érdemes tehát figyelmet szentelni rá. Teraszoknál, erkélyeknél, pincéknél is nagy sikerrel bevethető. A kellősítés házilag megoldható, ugyanis egy festékszerű anyag, amit hengerrel bárki felkenhet a kívánt helyre.

Leave a Comment