Gyermekek esetében különösen fontos, hogy megfontoltan válasszunk orvost és szakembereket, hiszen az első orvosi vizsgálatok még a felnőttkorra is kihatással vannak. Ha a gyerek kellemetlen élményeket szerez, akkor a későbbiek folyamán kézzel-lábbal tiltakozni fog a kivizsgálások ellen. Emiatt a megfelelő szakember kiválasztását alaposan át kell gondolnunk.

Ha egy adott rendelőről vagy orvosról sok jót hallottál az mindenképp bíztató. Gyerekek esetében nem csupán az a fontos, hogy meglegyen a vizsgálat, hanem az is, hogy a kicsi biztonságban érezze magát és jó élményként élje meg az orvossal való találkozót. A Budai Szemészeti Központban dolgozók számára különösen fontos, hogy a legkisebb páciensek is mosolyogva távozzanak a vizsgálatot követően. Ehhez a szülő segítségére is szükség van. Erre is különösen figyelnek a gyermekeknek szóló szemészeti ellátás során.

Az időpontfoglalást követően a szülő kap egy mackóról szóló történetet, melynek segítségével fel lehet készteni a gyereket az első vizsgálatra, így a kicsi felkészültebb lehet, nem kell attól tartani, hogy kellemetlen meglepetés éri.

Ha a pedagógus, gyermekorvos vagy védőnő javasolta a vizsgálatot, akkor valószínűleg van valamilyen alapja az orvosi vélemény kérésének. A vizsgálat lehetséges kimenetelét, azt, hogy mi történhet a kezelés során, érdemes megbeszélni a gyerekkel. Az előzetes felkészítésnek nagy szerepe van abban, hogy a legkisebb páciensek is együttműködőek legyenek. Egy dacos, ellenálló, esetleg síró gyereket nagyon nehéz alaposan megvizsgálni. Könnyen lehet, hogy a vizsgálatot csak egy újabb időpontban lehet elvégezni.

A gyermek fejlődése és a látás változása
Ahogy a gyerek növekszik, úgy a látása is változik, illetve a szem anatómiája is folyamatosan alakul. Nagyon gyakran a követéses vagy kontroll vizsgálat biztosítja, hogy a legkisebb változások se kerüljék el az orvos figyelmét. A kicsik sokáig képesek kompenzálni az eltéréseket és gyakran nem panaszkodnak, emiatt a szülőnek különösen szemfülesnek kell lennie.

A vizsgálatok menete
A legfontosabb, hogy a gyerek biztonságban érezze magát, ezért egész nyugodtan ülhet a szülő ölében, miközben az orvos és az asszisztens fények, illetve színes játékok segítségével felméri a látást és a szemmozgásokat. Kisdedek esetében a szem állapotának vizsgálata hanyatt fekvésben történik. A kicsi gyakran akkor is tiltakozik ez ellen, ha semmiféle kellemetlenség nem történik. A szubjektív módszerek alkalmazása akkor lehet hatékony, ha a gyermek már tud beszélni és a feltett kérdésekre válaszol.

Ha pupillatágításra van szükség, akkor ezek a cseppek pár másodpercig csíphetnek, amit a gyermek kellemetlenül élhet meg. A cseppentésre kétszer kerül sor harminc perc eltéréssel. A második cseppentés után újabb fél óra telik el a vizsgálatokat megelőzően. A köztes időben nem árt kicsit sétálni, elfogyasztani pár falatot, hogy a gyerek pihenjen, felfrissüljön és a továbbiakban is együttműködő legyen. Ezáltal az idő is gyorsabban telik és a gyerek sem érzi magát túl kényelmetlenül.

Leave a Comment